Chateau Queribus

Het zicht op het kasteel en vanuit het kasteel is prachtig!

Als een waar adelaarsnest staat Château de Quéribus op een smalle rotspunt op 728 meter hoogte bij het dorp Cucugnan in het uiterste zuiden van het departement Aude. Sinds altijd al de bewaker van de pas van Grau de Maury, houdt hij toezicht op de Corbières, de Fenouillèdes en de Roussillonvlakte.

De oudste vermelding van Quéribus (Popia Cherbucio) dateert uit 1020 en staat in het testament van Bernard Taillefer, Graaf van Besalù. In 1111 kwam de Graaf van Besalù onder het gezag van de Graaf van Barcelona, die in 1162 koning van Aragon (noordoosten van het huidige Spanje) werd.

Tijdens de kruistochten biedt Quéribus onderdak aan kathaarse religieuzen. Het was het laatste bolwerk dat in handen van de kruisvaarders viel. Ridder Chabert de Barbaira bood in 1255 de laatste

weerstand.

Het kasteel kwam vervolgens in het bezit van de Franse koning Lodewijk IX.

Toen in 1258 in het Verdrag van Corbeil in de grens tussen Frankrijk en Aragon werd vastgelegd, werd Quéribus het hoofdverdedigingswerk in de Franse verdediging waarvan het bevel in de vestingstad Carcassonne lag.

Het wordt geheel herbouwd door de Franse koningen in de 13de een 14de eeuw en verliest zijn strategische belang in 1659. Het Verdrag van de Pyreneeën legt dan definitief een nieuwe grens vast tussen Frankrijk en Spanje.