Pays-Cathare

Er bestaat in de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk nauwelijks een bloediger hoofdstuk dan de strijd tegen de katharen, die zich afzetten tegen het morele verval van de orthodoxe geestelijkheid.

Het katharisme ontplooide zich in de loop van de 12e eeuw in het zuiden van Frankrijk tot een regelrechte bedreiging van het traditionele christendom.

Uiteindelijk werd in opdracht van de paus te vuur en te zwaard een einde gemaakt aan de opmars van het katharisme. De manier waarop zij hun wrede lot aanvaardden en overtuigd van hun geloof de vuurdood tegemoet traden, spreekt nog altijd tot onze verbeelding.

De Aude is een departement van de regio Languedoc-Roussillon en behoorde, evenals een groot deel van het huidige Zuid-Frankrijk tot Occitanië.

Hier in het oude ‘land der katharen’ ademt alles nog naar het trotse middeleeuwse volk dat lang geleden haar hoofd moest buigen voor het koninkrijk Frankrijk én de Roomse Kerk. Het volk boog, ze kon niet anders, maar diep in haar hart bleef ze wie ze was; occitaans…

En nu, vele eeuwen later, laat de trotse bevolking nog steeds haar eigen identiteit zien.
De Aude is een streek met vele gezichten en daarom juist zo geliefd bij een groot publiek, zonder overstelpt te zijn door het massatoerisme. De imponerende schoonheid van de natuur die zo afwisselend is dat men telkens denkt in en ander gebied te zijn beland, de ontelbare gezellige Zuid-Franse dorpjes met hun rijke historie, de kleurrijke marktjes en de gezellige brocantes zijn een must voor iedere Frankrijkganger.

Natuurlijk kan men niet voorbij aan de talrijke katharenburchten of sites in dit mysterieuze land. Plekken als Lastours, Peyrepertuse, Queribus, Saissac en Carcassonne zijn onlosmakelijk verbonden met de trieste geschiedenis van de katharen en mag u gewoon niet missen!

De meeste burchten liggen eenzaam en op indrukwekkende hoogten alsof ze door een goddelijke hand op en tegen de rotsen zijn geplakt.

Bijna onvoorstelbaar dat men überhaupt op deze hoogte en op die smalle richels iets kon bouwen, laat staan zulke imposante bouwwerken als deze burchten. De klim alleen al is ongelofelijk opwindend en eenmaal boven waan je je eeuwen terug in de tijd, die van de ridders en de katharen. Dit neemt niet weg dat men voorzichtig behoort te zijn, want tenslotte zijn de meeste burchten op duizelingwekkende hoogten en steile rotsen gebouwd.

Burchten als Montségur, Peyrepertuse, Puilaurens, Puivert, Quéribus, en de meeste andere middeleeuwse bolwerken, zijn indrukwekkend en geven u een goed beeld hoe het er ten tijde van de kruistochten moet hebben uitgezien. Het is bijzonder om een burcht te betreden en te beseffen welke gruwelijke taferelen zich hier hebben afgespeeld ten tijde van de kruistochten en vervolgingen. De angst voor het kruisleger en later de angst voor de inquisiteurs. Het kiezen voor je geloof was kiezen voor een bijna zekere dood. Een gruwelijke dood door middel van het vuur. Aan de handen van de Roomse kerk mocht geen bloed kleven, dus werd de uitvoering van het vonnis overgelaten aan de wereldlijke macht. Het vuur zorgde ervoor dat het lichaam niet kon verrijzen bij het Laatste Oordeel. Zo werd de brandstapel hun doodswerktuig.
Quéribus en Peyrepertuse liggen op zo’n vijf kilometer van elkaar verwijderd en rijzen hoog boven de wijnvelden van de Corbières uit. Het zijn twee indrukwekkende en majestueuze bouwwerken die op imponerende rotspunten zijn gebouwd. Om de sfeer te ervaren en om in alle rust alles in je op te nemen is het raadzaam om in het hoogseizoen voor 10.00 uur ’s morgens boven bij een burcht te zijn. Houdt daarbij rekening met de duur van de wandeltocht. Goed schoeisel is zeker aan te bevelen. Personen die ernstige hoogtevrees hebben kunnen beter beneden blijven. Diegenen die het aandurven worden beloond met een adembenemend uitzicht over het hele gebied dat bij helder weer reikt tot de Spaanse grens en de Middellandse Zee.

Villa Le Grand Passié ligt middenin deze prachtige omgeving. Overal zijn er sporen van deze geschiedenis te vinden.

Deze burchten zijn gelegen op de prachtige bergtoppen in de Aude.