Perpignan

Economische en culturele hoofdstad

De prachtige stad Perpignan is de economische en culturele hoofdstad van Roussillon en ligt te midden van een landbouwvlakte, op enkele kilometers van de zee. Het licht, de palmbomen op de pleinen, de tekenen van haar vermaarde Catalaanse verleden, de tradities en de vele bekoringen van de stad wijzen erop dat Spanje heel nabij ligt. De catelaanse traditie en taal zijn nog sterk aanwezig in Perpignan.

Perpignan is een aangename stad vanwege de lommerijke boulevards met platanen, cafés, restaurantjes met tapas en het uitgaansleven.

Côte Vermeille

Vanaf haar aanlegplaats, door Salvador Dali gedoopt als ‘het centrum van de wereld’, hebben verschillende grote schilders van die eeuw zoals Picasso, Miro, Matisse, Derain, Chagall, Delaunay zich verspreid over de kleine havens van de Côte Vermeille (Vermiljoenkust). Geschiedenisliefhebbers worden in vervoering gebracht door het Paleis des Rois de Majorque, la Loge de Mer (zetel van het maritiem consulaat), het Paleis van de Afgevaardigden, het stadhuis met in het midden het meesterwerk ‘la Méditerranée’ van Maillol.

Wandelen

Zonder het Castillet, het symbool van Perpignan (gebouwd aan het einde van de 14de eeuw), te vergeten dat achtereenvolgens kasteel, stadspoort en gevangenis was. Maar het is vaak bij het verdwalen in de smalle straatjes geprangd tussen de muren in baksteen en ‘Cayrous’, bij het openen van de poorten om te patio’s te bewonderen en bij het vertoeven op de lokale ontmoetingsplaatsen dat men de echte ziel van Perpignan ontdekt. De kathedraal Saint-Jean-Le-Baptiste en het Campo Santo (het grootste kloosterkerkhof van Frankrijk) duiden op de ontdekking van religieuze kunst in de stad.

De wandeling voert eveneens naar de Sint-Jacobskerk (vertrekpunt van la Sanch: processie van de mysteries van Goede Vrijdag) en de prachtige tuin Jardin de La Miranda die de kerk omringt. Deze ongelooflijke straatjes geuren heerlijk naar olijven en gezouten vis met een overvloed aan kruiden, talrijke bewijzen van een uitstekende gastronomie! De zonnestad heeft het voorrecht uitzicht te hebben op de besneeuwde toppen van de Pyreneeën, de wijngaarden en de boomgaarden van de vlakte, de mimosastruiken, de palmbomen van de kust. Hier, in het land van Roussillon, is de wandelaar de koning te rijk: van de schaduwrijke pleinen van de binnenstad tot de onmetelijke, fijne zandstranden; de Middellandse Zee pronkt met haar smaragdgroene kleur. Perpignan behoudt een heel zuiderse kleur en de sfeer van een aangename en levendige vrijetijdsstad.

Bezienswaardigheden van Perpignan

  • Museum Numismatique Joseph-Puig en het museum des Beaux-Arts
  • Palais des Rois de Majarque
  • De bijzondere herenhuizen en het huis ‘maison Julia’ (14de eeuw)
  • Sant Vicens, een honderdjarig wijnpakhuis dat dienst doet als expositieplek voor keramiek, wandtapijten, schilderijen en Catalaans meubilair;
  • De chocolaterie Cémoi, de koekjesbakkerij L.O.R. en de banketbakkerij van Tech
  • Cathédrale Saint-Juan